Tar det aldrig slut?

 

Mer utbildning

Min bana som simtränare började med att jag jobbade med en annan tränare, som för de flesta nybörjare. I mitt fall en supergo, duktig tjej som lärde mig många grunder. Jag lärde mig ett tänk kring simning som jag är glad för, en praktisk erfarenhet men jag saknade mer förståelse, mer förklaringar till saker så jag försökte få till någon utbildning. Av olika anledningar hoppade jag simförbundets utbildning för simtränare och for till Spanien och gick en Total Immersion  ( TI ) coach utbildning.  Där började det falla på plats. Vuxet sätt att lära ut för oinvigda, lite som att prata för barn, det blev tydligt och enkelt. Superbra! Det var ju det jag behövde om jag skulle lära ut till nybörjare, redan simkunniga är en helt annan sak att träna. Sista steget tog jag i London och även det till belåtenhet. Så jag är först utbildad att lära vuxna crawla. Lite omvänd ordning kanske men för mig har det varit kanon. TI lär ut väldigt grundligt, stegvis och med en vokabulär som gör det enkelt att förstå och sätta sig in i principerna i rörelsemönster i vattnet. Detta har blivit tydligt ju mer jag studerat. Så, gick det då att applicera på barn? Jajemensan, men man får anpassa lite, som allt annat. Uppskattades detta av tränarkollegor? Nej inte särskilt. Men vad fasen gör man när man hittat ett sätt som gör det så enkelt och lättförståeligt? Så jag fortsatte min grej, den som stöttade mig i allt detta var min klubbchef. För han såg att det funkade.

Men med tiden växte nyfikenheten på mer kunskap, att ha samma tankesätt som kollegor, eller i alla fall förstå deras, att fördjupa mig i simning och allt vad det innebär, och det är en hel del! Högskolan i Malmö fick bli mitt lärosäte, Torsten Buhre min lärare, sämre kan man ha. På MAH  numera MU, blev det studier till idrottstränare med inriktning mot simning så nu har jag ett par licenser i SSF som tränare. Nu finns det på papper alltså att jag vet vad jag pratar omJ   .. kanske vad vet jag men det var oerhört intressant och lärorikt och det visade sig att jag gillar biomekanik, vem hade anat det?  Men kunskap föder nyfikenhet på mer kunskap, ju mer jag vet fattar jag att jag inte vet alltså. Simmare fystränar, hur set det ut? Hur är våra coachers kunskap? Mig själv inkluderad. Synnerligen skiftande skulle jag säga och jag upplever att mycket handlar om gamla sanningar och att man tror och tycker o känner en hel del vad som är bäst. Mina kunskaper var som alla andras, ändå har jag hållit på med gruppträning i många år på olika sätt. Nå, nyfikenheten måste stillas! Ut på nätet, kolla sociala medier vad som gäller, följa kloka profiler som verkar veta vad de pysslar med och fram ledde detta till en fystränar utbildning för Seth i Ystad på EBP, evidensbaserad praktik. Sjukt bra utbildning, avancerad, alldeles för avancerad för min del! Kursdeltagare som jobbar med fysträning för våra elitlag inom diverse idrotter. Jag har kanske inte de ambitionerna men jag vill ha den kunskapen. Fick med mig massor och ännu mer nyfikenhet, jag kände ju att jag hade stora luckor i kunskapsbasen så..

NU går jag och lär mig grunderna. Jag läser till PT helt enkelt. Från minsta cell till stora kroppen. Därefter hur vi på bästa sätt enligt vetenskap och beprövad erfarenhet ska träna.  Nu faller även utbildningen i Ystad på plats, kommer fortsätta där vad det lider då det är ett koncept jag gillar.

Så mitt mål nånstans är att skaffa mig så mycket kunskaper att jag känner mig trygg att lära ut och coacha vem som helst mot dennes mål. Oavsett mål eller nivå.

 

 

Login Blog


Fagottvägen 39 437 47 Kungsbacka - Coachmalin swe ab, org nr: 559093-2611

  • +46722322213
  • This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Dela med dina vänner!

Coach Malin